Abessijnen


Abessijnen en Somali vereniging ABY 2000 geeft de volgende beschrijving van het ras:

“Abessijnen zijn extroverte, eigenzinnige en bijzonder intelligente dieren. Ze zijn niet erg opdringerig, maar beschikken over een bijzondere elegante manier van doen om hun bedoelingen aan hun personeel (eigenaar) duidelijk te maken. Hierbij gebruiken ze hun zachte stem niet veel.
Abessijnen (Aby's zoals ze door liefhebbers vaak genoemd worden) zijn echte persoonlijkheden met een sterk eigen karakter. Ze leven voor het contact met de gezinsleden, dit hebben ze beslist nodig om zich prettig te kunnen voelen. Het zijn geen dieren die de hele dag alleen gelaten kunnen worden. Ze horen een deel uit te maken van het gezin en zullen zich bij alles betrokken voelen. Met andere dieren gaan ze in de regel goed om. Katers zijn over het algemeen wat gemoedelijker dan poezen, die soms wat meer op hun strepen kunnen gaan staan. Een echte straf voor hun is ze op te sluiten in een kleine of beperkte ruimte.
Ze zijn zeer intelligent, slim en nieuwsgierig. Alles wat er nieuw in huis komt wordt onderzocht en gekeurd. Verder zijn ze zeer speels (ook op hoge leeftijd) en ondernemend. Als ze echter uitgespeeld zijn (meestal wordt hier een personeelslid of soortgenoot bij betrokken) komen ze graag een dutje doen op schoot.
De Abessijn kent een *PUBERTEIT*, maar wanneer het dier hier consequent door heen geloodst wordt, houdt u een vriend voor het leven over.”

Meer informatie is te vinden op de website van Abessijnen en Somali vereniging ABY 2000


Somali Abessijn Nederland (SAN) geeft de volgende beschrijving:


Somali's en Abessijnen zijn slanke en zeer elegante kattenrassen. Kenmerkend is hun prachtige vacht. De haren worden gekenmerkt door een dubbele, soms driedubbele, bandenmarkering. Dit wordt 'ticking' of 'agouti' genoemd. Voor een wildkleur betekent dit een zwarte haarpunt, dan een rossige kleur, gevolgd door een zwarte band en een warm abrikooskleur.
Zowel de Abessijn als ook de Somali is zeer intelligent en aanhankelijk. SomAby's zijn bijzonder op hun mensen gesteld en bruisen van energie. Zelfs op ver gevorderde leeftijd zijn de SomAby's nog actief en in het leven geïnteresseerd en voelen ze zich nog steeds betrokken tot het wel en wee van het huishouden. Eenmaal gewend aan hun mensen zijn het vrienden voor het leven. Ze zijn inventief (zien in elk voorwerp een speeltje) en watervlug. Dichte deuren zijn ervoor om geopend te worden, losse veters om nagejaagd te worden. Bewegende tenen laten ze niet ongemoeid. Mogen ze in een afgeschermde tuin ravotten, dan racen ze er vol energie doorheen op zoek naar prooi, van insecten, via kikkers en muizen tot vogels. Ook wormen laten ze niet met rust. En ja, af en toe moeten ze even pronken en brengen ze hun buit naar binnen om vervolgens vol trots de complimenten van hun eigenaren af te wachten.
De SomAby kan beslist niet tegen alleen zijn en opsluiting in kleinere ruimtes is voor hen rampzalig. Ze worden ziek, ongelukkig en apathisch (of erger). Voor een SomAby is het dus heel belangrijk dat hij/zij gezelschap heeft. Dit kan een gezin zijn, waar altijd wel iemand aanwezig is, een andere kat of een hond. Een SomAby heeft vanwege zijn actieve en nieuwsgierige aard meerdere kamers nodig waar hij/zij in en uit kan lopen. Helemaal perfect zou het zijn als hij in een beschermde situatie naar buiten kan (buitenren, afgeschermde tuin of balkon). Net als voor andere katten geldt ook voor hun dat ze de gelegenheid moeten hebben om hun nagels te kunnen scherpen (krabpaal), voldoende speelgoed (pennen, propjes papier en oude sokken zijn erg in trek) en plekken waar ze zich ongestoord kunnen terugtrekken.
Mits de SomAby een goede verzorging, een veilig tehuis en gezelschap geboden krijgt is hij/zij een vreugde voor elke kattenliefhebber. Het is een vriend voor het leven die geregeld op schoot kruipt, heerlijk kan spinnen en royaal is met het geven van kopjes (denk om je koffie..). In droevige tijden is hij/zij een grote troost en in goed tijden een bron van inspiratie, levensvreugde en pret.

Meer informatie is te vinden op de website van Somali Abessijn Nederland (SAN)